Elektroconvulsietherapie (ECT)

Bij psychiatrische aandoeningen, zoals een depressie, is het evenwicht tussen bepaalde stoffen in de hersenen verstoord. Deze stoffen (neurotransmitters) zorgen ervoor dat signalen van de ene zenuwcel naar de andere worden doorgegeven. De elektrische ontlading die met elektroconvulsietherapie gepaard gaat, kan de balans van deze stoffen in de hersenen herstellen. Deze elektrische ontlading veroorzaakt een epileptische aanval, die stuiptrekkingen (convulsies) bij de patiënt veroorzaakt.

Het is gebleken dat elektroconvulsietherapie een veilig en werkzaam onderdeel van de behandeling kan zijn. Elektroconvulsietherapie is een effectieve behandelmethode bij depressies en bij enkele andere psychiatrische ziektebeelden en wordt al vele jaren toegepast. Patiënten komen in aanmerking voor de therapie als:

  • eerdere behandelingen met medicijnen niet voldoende geholpen hebben
  • eerdere behandelingen onvoldoende duurzaam zijn geweest
  • eerdere behandelingen te veel bijwerkingen opleveren.

Het aantal ECT-behandelingen is per patiënt verschillend. Ook het effect van de behandeling kan per patiënt verschillen. De behandelingen vinden 2 maal per week plaats en gemiddeld worden er 6 tot 12 behandelingen gegeven. Met de behandeling wordt doorgegaan tot het maximaal haalbare resultaat.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden