Operatie van de dikke darm

De dikke darm is het laatste deel van het spijsverteringskanaal. Er bestaan verschillende aandoeningen waarvoor een dikke darm operatie nodig kan zijn.

Er bestaan verschillende operatietechnieken aan de dikke darm. De operatietechniek is onder andere afhankelijk van de plaats van de tumor. De operatie kan plaatsvinden via een open of laparoscopische procedure. Bij de open procedure maken we één grote snede. Bij de laparoscopische procedure maken we meerdere kleine wondjes. Via een sneetje brengen we een laparoscoop in de buik. Dit is een lange dunne buis met een kleine camera eraan. Het beeld dat de camera geeft, wordt weergegeven op een televisiescherm. Hierdoor kan de chirurg in de buikholte kijken. Via de andere sneetjes worden instrumenten ingebracht waarmee de chirurg kan opereren.

De verschillende technieken zijn:

  • Ileocoecaal resectie: Hierbij verwijderen we het gedeelte waar de dunne darm overgaat in de dikke darm.
  • Hemicolectomie rechts: Hierbij verwijderen we een deel van de blinde darm (appendix) met een deel van het dwarslopende deel van de dikke darm. We maken een verbinding tussen de dunne darm en het dwarslopende deel van de dikke darm.
  • Hemicolectomie links: Hierbij verwijderen we een deel van het dwarslopende deel van de dikke darm tot aan het sigmoïd. Het sigmoïd is het laatste deel van de dikke darm, dat overgaat in de endeldarm. We maken een verbinding tussen het dwarslopende deel van de dikke darm en het sigmoïd.
  • Sigmoïdresectie: Hierbij verwijderen we het sigmoïd. We maken een verbinding tussen het afdalende deel van de dikke darm en de endeldarm.

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden