Buismaagoperatie

Bij slokdarmkanker kan er gekozen worden voor een buismaagoperatie. Nadat de tumor en (een deel van) de slokdarm is verwijderd, moet het overgebleven deel van de slokdarm weer met de maag worden verbonden. Hierbij wordt van de resterende maag een buis gemaakt, ook wel buismaag genoemd, die in de hals aan de slokdarm wordt gehecht.

In Nederland wordt bij ongeveer 1000 mensen per jaar slokdarmkanker vastgesteld. Als uit onderzoek is gebleken dat de tumor waarschijnlijk niet is ingegroeid in- of uitgezaaid naar andere organen, kan een operatie worden uitgevoerd. Tijdens de operatie wordt de slokdarm met een deel van het omringende weefsel en de lymfeklieren verwijderd (slokdarmresectie). De slokdarm wordt, samen met het begin van de maag, tot het halsdeel verwijderd. De buismaag verbindt daarna het resterende deel van de maag met het begin van de slokdarm in de hals. Soms is het niet mogelijk om van de maag een nieuwe verbinding te maken. Dit kan bijvoorbeeld als een deel van de maag in het verleden is verwijderd. In dit geval wordt gebruik gemaakt van een deel van de dikke darm.

Een buismaagoperatie is een complexe operatie met uiteenlopende gevolgen op lange termijn. Na deze operatie verblijft u meestal een tot twee dagen op de Intensive Care.

Bekijk onderstaande video voor meer uitleg:


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden