Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een therapie die veel wordt toegepast bij klachten zoals depressie of angst. Daarnaast wordt het ingezet voor het leren omgaan met lichamelijke klachten zoals chronische pijn of aanhoudende vermoeidheid. Deze methodiek wordt veelvuldig binnen de medische psychologie toegepast.

CGT is uitgebreid onderzocht en middels wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. Het is een therapievorm die zich richt op de samenhang tussen gedachten, gevoelens en gedrag. Hartpatiënten kunnen bijvoorbeeld door de angst voor een nieuw infarct onzeker worden over hun lichaam. Ze gaan minder bewegen, trekken zichzelf terug en participeren zo minder in sociale activiteiten. Door dit gedrag gaat de patiënt steeds minder doen, wordt nog angstiger en verdrietiger en komt vast te zitten in een negatieve spiraal van gedachten, gevoelens en gedrag.

Met CGT gaat u met een psycholoog actief aan de slag om dit soort patronen te doorbreken door middel van oefenen in de sessie, maar vooral ook in de eigen omgeving. Hierbij gaat het om anders leren denken en doen, waardoor u zich beter gaat voelen.

 

Polikliniek Medische psychologie: (040) 239 90 00


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden