Polikliniek Bloedafname

Voor bloedprikken of het inleveren van andere lichaamsvochten komt u naar de polikliniek Bloedafname bij het Algemeen Klinisch Laboratorium (route 430). Ook als u geen patiënt bent in het Catharina Ziekenhuis, kunt u bij ons terecht. De uitslag komt bij uw arts terecht.
Elke patiënt heeft een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist. Het is niet nodig om vooraf een afspraak te maken. Wel is het noodzakelijk om vóór het bloedprikken een patiëntenpas te laten maken in de centrale hal bij de balie van Patiëntenregistratie (route 050). Neem hiervoor uw (geldige) legitimatiebewijs mee.
Uitzondering: u heeft geen patiëntenpas nodig als u een laboratoriumaanvraagformulier heeft van Diagnostiek voor U (DvU), Maxima Medisch Centrum (MMC) of de trombosedienst.
Openingstijden
- van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 19.30 uur
Op feestdagen en Bevrijdingsdag is de polikliniek gesloten.
Contact
Bel de polikliniek Bloedafname 040 - 239 86 12
Routenummer
U vindt de polikliniek Bloedafname via route 430.
Voor sommige onderzoeken is het van belang dat u de benodigde materialen vóór een bepaald tijdstip inlevert (bijvoorbeeld in de ochtend). Als dit bij uw onderzoek het geval is, vindt u hierover informatie in de folder die u van uw arts heeft meegekregen.
Wat neemt u mee?
- Het aanvraagformulier dat u heeft gekregen van uw huisarts of medisch specialist.
- Een geldig legitimatiebewijs. Kloppen uw gegevens niet meer? Meldt u dit bij de balie Patiëntenregistratie (route 050) in de centrale hal van het ziekenhuis.
Hoe werkt het bloedprikken?
- Bij binnenkomst op de polikliniek Bloedafname trekt u een nummertje uit de zuil.
- U neemt plaats in de wachtruimte.
- Als uw nummer op het scherm verschijnt, meldt u zich met uw aanvraagformulier bij de aangeven balie.
- Na invoering van uw gegevens aan de balie krijgt u etiketten voor de bloedbuisjes mee. U neemt vervolgens weer plaats in de wachtruimte.
- Als uw nummer op het TV-scherm verschijnt, neemt u plaats in de aangegeven kamer. Een medewerker helpt u zo spoedig mogelijk.
In de meeste situaties helpen wij onze patiënten op volgorde van aanmelding. Het kan wel voorkomen dat een arts met spoed resultaten nodig heeft van een patient. Die patiënt is dan eerder aan de beurt. Wij proberen de wachttijd zo kort mogelijk te houden. Op drukke tijden zetten we dan ook extra medewerkers in. De wachttijden zijn meestal het kortste gedurende de tweede helft van de ochtend en de tweede helft van de middag.
Hoe werkt het afgeven van materiaal?
Komt u alleen materialen zoals urine, ontlasting of sperma inleveren? Dan hoeft u geen nummertje te trekken. Direct na binnenkomst in de wachtruimte vindt u links de afgiftebalie. Hier geeft u het materiaal af.
Nuchter zijn
Voor sommige onderzoeken is het noodzakelijk dat u nuchter bent. Als dit voor u geldt, zal uw arts u dit vooraf vertellen. Dit betekent dat u vanaf 24.00 uur de avond voor de bloedafname niet mag eten, drinken en roken. Dus ook geen koffie, thee, melk, droog stukje brood, koekje of beschuitje: helemaal niets. Dit kan namelijk de samenstelling van uw bloed beïnvloeden. Uw medicijnen mag u wel blijven innemen. Uw arts geeft het vooraf aan als u nuchter moet zijn. Meer informatie hierover vindt u in de folder over bloedafname.
Kinderen
Voor kinderen is het vaak extra spannend om bloed te laten prikken. Om kinderen zoveel mogelijk op hun gemak te stellen, hebben wij een speciale prikkamer voor kinderen. De muurschildering in de kinderprikkamer beeldt een speels verhaal uit. Zo leiden we de aandacht een beetje van het prikken af. Als het bloed is geprikt, krijgt het kind een 'Heldendiploma'. Hiermee kunnen ze aan anderen laten zien hoe dapper ze zijn geweest. Ook mogen de kinderen een cadeautje uitzoeken. Kijk voor meer informatie in de folder bloedprikken bij kinderen.
Thuisprikken
Voor sommige patiënten is het niet mogelijk om naar het laboratorium te komen. Zij zijn bijvoorbeeld erg ziek of niet mobiel. Het is dan mogelijk om thuis bloed te laten afnemen. Dit doen de medewerkers van de regionale bloedafnamedienst. In overleg met uw arts kunt u hiervoor een afspraak maken via telefoonnummer: 088 -214 12 02.
Andere priklocaties
De Bloedafnamedienst verzorgt bloedafnames op ongeveer 80 locaties in de regio. Is het voor u lastig om naar het ziekenhuis te komen, dan kunt u bij één van deze locaties terecht. Uw bloed wordt daarna naar het ziekenhuislaboratorium gebracht voor onderzoek.