Echoscopie

Echoscopie is een techniek om organen zonder straling zichtbaar te maken. Onze gynaecologen kunnen echoscopie bijvoorbeeld gebruiken om de eierstokken en baarmoeder goed in beeld te krijgen.

Het is een onderzoek dat we doen met hulp van geluid dat voor het menselijk oor niet te horen is (ultrageluid). Bij een echoscopie houden we een apparaatje op de buik of we brengen het in de vagina in. Dit apparaatje is in staat om geluid uit te zenden en het teruggekaatste geluid meteen weer op te vangen. Dit geluid wordt omgezet in beeld. Met deze beelden kan de gynaecoloog de vorm, grootte en ligging van de baarmoeder en eierstokken beoordelen.

Uitwendig en inwendig

Er bestaan verschillende vormen van echoscopie. Bij een uitwendige echo kunt u uw kleren aanhouden en hoeft u alleen de onderbuik te ontbloten. Het apparaat maakt beelden via de buikwand.  Een uitwendige echo is niet pijnlijk. Een inwendige echoscopie maken we als we met een normale echografie via de buik geen duidelijke beelden kunnen krijgen. Het onderzoek zelf gebeurt met een dun, langwerpig zendertje, waarmee we de baarmoeder vanuit de vagina kunnen bekijken. Ook deze echo is volstrekt veilig en niet pijnlijk. Tijdens de zwangerschap maken we in het geval van een 20 weken echo standaard een inwendige echo. Bij de 13 weken echo hangt dit af van een aantal factoren. We bekijken ter plekke of een inwendige of uitwendige echo nodig is.
Bij zowel de 13 weken als de 20 weken echo zijn kinderen niet toegestaan. Het medisch onderzoek vraagt namelijk volledige concentratie van de echoscopist.

Voorbereiding

Voor een echografisch onderzoek van de onderbuik is het van belang dat u bij aanvang van het onderzoek een volle blaas heeft. Een volle blaas zorgt er namelijk voor dat de organen van de onderbuik beter in beeld te brengen zijn. Dit bereikt u door:

  • 2 uur voor het onderzoek te plassen
  • na het plassen binnen 30 minuten 5 glazen water (1 liter) te drinken
  • na het drinken niet meer te plassen

Komt u voor een echo tijdens een zwangerschap? Dan hoeft u met bovenstaande geen rekening te houden. Zorg in dat geval juist voor een lege blaas.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden