Echoscopie

Gynaecologie

Ga direct naar:

Echoscopie is een techniek om organen zonder straling zichtbaar te maken. De gynaecologen van het Catharina Ziekenhuis kunnen echoscopie bijvoorbeeld gebruiken om de eierstokken en baarmoeder goed in beeld te krijgen.

Wat is echoscopie?

Bij een gynaecologische echoscopie wordt er een afbeelding gemaakt van de baarmoeder en de eierstokken. Het is een onderzoek dat wordt gedaan met behulp van geluid dat voor het menselijk oor niet te horen is (ultrageluid).

Bij een echoscopie wordt een apparaatje op de buik gehouden of ingebracht in de vagina. Dit apparaatje is in staat om geluid uit te zenden en het teruggekaatste geluid meteen weer op te vangen. Dit geluid wordt omgezet in een beeld op een televisiescherm.

Met deze beelden kan de gynaecoloog de vorm, grootte en ligging van de baarmoeder en eierstokken beoordelen.

Redenen voor echoscopie

Veel voorkomende redenen om een gynaecologische echoscopie te verrichten, zijn:

  • afwijkend bloedverlies: zeer hevige of pijnlijke menstruaties, bloedverlies tussen de menstruaties door of bloedverlies na de overgang;
  • een afwijkende bevinding bij het inwendig gynaecologisch onderzoek. Bijvoorbeeld het vermoeden van vleesbomen of een vergrote eierstok;
  • een situatie waarin het inwendig onderzoek moeilijk is, bijvoorbeeld overgewicht of spanning;
  • het vermoeden dat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap bestaat;
  • controle van een spiraaltje;
  • onvruchtbaarheid.

Inwendige en uitwendige echoscopie

Er bestaan verschillende vormen van echoscopie:

Uitwendige echoscopie

Bij een uitwendige echo ligt u op uw rug op een onderzoekbank. U kunt uw kleren aanhouden, maar maakt de onderbuik bloot. Om een goede geleiding van de geluidsgolven te verkrijgen brengt men gel op uw buik aan. Het apparaat maakt beelden via de buikwand. Voor een scherp beeld is het doorgaans nodig dat u een volle blaas heeft. Een uitwendige echo is niet pijnlijk. Wel kan het drukken op de volle blaas onaangenaam zijn.

Inwendige echoscopie

Vaak wordt een inwendige echoscopie gemaakt als met een normale echografie via de buik geen duidelijke beelden worden verkregen. Bijvoorbeeld tijdens de eerste weken van de zwangerschap. Voor een inwendige echoscopie moet de blaas altijd leeg zijn. Het onderzoek zelf gebeurt met een dun, langwerpig zendertje, waarmee de baarmoeder vanuit de vagina kan worden bekeken. Ook deze echo is volstrekt veilig en niet pijnlijk.

Deel deze pagina