Diagnostische laparoscopie

Gynaecologie

Ga direct naar:

Met een diagnostische laparoscopie onderzoekt de gynaecoloog van het Catharina Ziekenhuis de buikholte en de organen die daarin liggen.

Wat is een diagnostische laparoscopie?

Een diagnostische laparoscopie is een kijkoperatie waarbij de gynaecoloog buikholte en de organen die daarin liggen onderzoekt. Laparoscopie betekent letterlijk ‘in de buik kijken’. Diagnostisch betekent ‘om te onderzoeken’.

Tijdens een kijkoperatie wordt soms ook een ‘echte’ operatie uitgevoerd: een ingreep om bijvoorbeeld een eileider of eierstok weg te nemen. Verder kan de gynaecoloog met een laparoscopie vaststellen of een andere, grotere operatie nodig is.

Aanleiding voor een diagnostische laparoscopie

Soms is een kijkoperatie nodig om een oorzaak voor buikpijnklachten op te sporen. Bij een uitblijvende zwangerschap kan een kijkoperatie worden verricht om te onderzoeken of er in de buikholte een oorzaak te vinden is voor het niet zwanger worden. Ook de eileiders kunnen doorgespoten worden om te kijken of ze doorgankelijk zijn.

Andere veel voorkomende redenen voor een laparoscopie zijn endometriose, sterilisatie, ontstekingen, inwendige bloedingen, buitenbaarmoederlijke zwangerschap of zwellingen in de buik.

Verloop van een diagnostische laparoscopie

Bij een diagnostische laparoscopie maakt de gynaecoloog een paar kleine sneetjes in de buik. Het eerste sneetje wordt net onder de navel gemaakt. Met een holle naald wordt er koolzuurgas in de buik geblazen, waardoor er ruimte in de buikholte ontstaat. Dit is nodig om de buikholte goed te kunnen bekijken. Door dezelfde opening wordt daarna een kijkbuis (laparoscoop) ingebracht.

Het tweede sneetje wordt een paar centimeter boven het schaambeen gemaakt. Hierdoor worden andere instrumenten ingebracht. De gynaecoloog bekijkt de buikholte op een monitor.

Als bij het onderzoek ook de doorgankelijkheid van de eileiders wordt getest, wordt met een katheter via de vagina een blauwe kleurstof ingespoten. Met de laparoscoop is dan te zien of de kleurstof uit de eileiders loopt en of de eileiders dus goed doorgankelijk zijn.

Deel deze pagina