Lisexcisie

Gynaecologie

Als een uitstrijkje een afwijking vertoont omdat er ‘onrustige cellen’ zijn aangetroffen, wil de gynaecoloog van het Catharina Ziekenhuis deze cellen verder onderzoek. Om deze cellen te kunnen onderzoeken, wordt er een lisexcisie uitgevoerd.

Wat is een lisexcisie?

Tijdens een lisexcisie verwijdert de gynaecoloog een laagje van de baarmoedermond waar de onrustige cellen zijn gevonden. 

Dit gebeurt met een klein dun metalen lisje dat elektrisch wordt verhit. Nadat de onrustige cellen zijn weggehaald, ontwikkelen zich weer nieuwe, gezonde cellen op die plek.

Aanleiding voor een lisexcisie

De gynaecoloog of huisarts heeft ontdekt dat het uitstrijkje een afwijking vertoont omdat er zogenoemde onrustige cellen zijn aangetroffen. Dit wordt een afwijkend uitstrijkje genoemd. Met een lisexcisie kan de gynaecoloog deze cellen nader onderzoeken.

Verloop van een lisexcisie

Nadat de baarmoedermond is verdoofd, kan de arts met de behandeling beginnen. De verhitte lis schilt als het ware het afwijkende stukje van de baarmoederhals weg. Tegelijkertijd worden bloedvaatjes door de hitte dichtgeschroeid. Het schroeien van het weefsel geeft vaak een branderige geur. Het verwijderde weefsel wordt voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd. Het onderzoek in het laboratorium neemt gemiddeld twee weken in beslag.

Een lisexcisie duurt ongeveer 20 minuten. Als u wilt, kunt u alles volgen op een televisiescherm dat naast u staat.

Deel deze pagina