Laparoscopische operatie

Gynaecologie

Ga direct naar:

Met een laparoscopische operatie kan de gynaecoloog van het Catharina Ziekenhuis onder andere onderzoeken of de eileiders goed doorgankelijk zijn. Een laparoscopische operatie is een kijkoperatie.

Wat is een laparoscopische operatie?

Laparoscopie betekent letterlijk: kijken in de buikholte. Het is een onderzoek waarbij de gynaecoloog de baarmoeder, eileiders, eierstokken en omliggende organen zoals blaas en darmen bekijkt.

Met behulp van dit onderzoek kunnen eventuele afwijkingen van de baarmoeder en eierstokken opgespoord en/of nader bekeken worden.

Aanleiding voor een laparoscopische operatie

In de volgende situaties kan een laparoscopische operatie kan de gynaecoloog kiezen voor een laparoscopische operatie:

Verloop van een laparoscopische operatie

Het onderzoek wordt verricht met een laparoscoop. Dit is een holle buis (de schacht) waarin zich een tweede buis van ongeveer 5 mm dikte bevindt. Deze buis heeft een kanaal waar een lichtbundel doorheen gaat. Ook heeft de buis lenzen en een ruimte om gas of vloeistof door te laten.

De laparoscoop is dus een kijkbuis waardoor de arts direct het oppervlak van de organen in de buikholte kan bekijken. Als de operatie klaar is, haalt de arts de laparoscoop en de instrumenten weer uit de buikholte. Daarna worden de sneetjes gehecht.

Deel deze pagina