Curettage

Gynaecologie

Met een curettage kan de gynaecoloog van het Catharina Ziekenhuis de baarmoederholte leegmaken of meer informatie verzamelen over het inwendige van de baarmoeder.

Wat is een curettage?

Bij een curettage wordt door de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder leeggezogen.

Verloop van een curettage

Tijdens de curettage wordt door de gynaecoloog met een flexibel zuigbuisje (zuigcurettage) de binnenkant van de baarmoeder leeggezogen.

Wanneer wordt een curettage uitgevoerd?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een curettage uit te voeren: 

  • Een miskraam of het beëindigen van een zwangerschap;
  • Na een bevalling;
  • Het verwijderen van weefsel uit de baarmoeder voor microscopisch onderzoek;

Een curettage kan gelukkig ook steeds vaker door de gynaecoloog op de polikliniek worden verricht. Algehele narcose is dan niet nodig, terwijl er toch geen pijn wordt ervaren."

mw. dr. Minouche van Rumste Gynaecoloog

Diagnostische of therapeutische curettage

Een curettage is een manier om meer informatie over het inwendige van de baarmoeder te verzamelen. Zo kan de gynaecoloog de juiste diagnose stellen. Deze vorm van curettage noemen we een diagnostische curettage. Een curettage waarbij klachten worden verholpen noemen we een therapeutische curettage.

Diagnostische curettage

Een diagnostische curettage kan nuttig zijn bij hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, bloedverlies tussen twee menstruaties in of bij bloedverlies tijdens of na de overgang. De gynaecoloog kan dan een goede diagnose stellen. Met een soort lepeltje (de curette) wordt een laagje van het slijmvlies van de binnenkant van de baarmoeder weggeschraapt. Het schraapsel wordt vervolgens naar een laboratorium gestuurd en daar onder de microscoop onderzocht.

Meestal wordt er echter een diagnostische hysteroscopie verricht, waarbij de arts met een kijkbuis in de baarmoeder kijkt.

Therapeutische curettage

Een curettage kan worden gedaan om een spontane miskraam of een zwangerschap te beëindigen. Hierbij wordt geen curette, maar vaak een speciaal afzuigslangetje gebruikt. Daarom heet deze ingreep een zuigcurettage. Soms kan een curettage klachten van overmatig bloedverlies verhelpen. In dat geval noemen we de curettage een therapeutische curettage.

Deel deze pagina