Curettage

Bij een curettage wordt door de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder leeggezogen. Met een curettage kan de gynaecoloog van het Catharina Ziekenhuis de baarmoederholte leegmaken, of meer informatie verzamelen over het inwendige van de baarmoeder.

 

Er kunnen verschillende redenen zijn om een curettage uit te voeren:

  • Een miskraam of het beëindigen van een zwangerschap
  • Na een bevalling
  • Het verwijderen van weefsel uit de baarmoeder voor microscopisch onderzoek

We onderscheiden twee vormen: een diagnostische curettage en een therapeutische curettage.

Diagnostische curettage
Een diagnostische curettage kan nuttig zijn bij hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, bloedverlies tussen twee menstruaties in, of bij bloedverlies tijdens of na de overgang. De gynaecoloog kan dan een goede diagnose stellen. Met een soort lepeltje (de curette) wordt een laagje van het slijmvlies van de binnenkant van de baarmoeder weggeschraapt. Het schraapsel wordt vervolgens naar een laboratorium gestuurd en daar onder de microscoop onderzocht.

Therapeutische curettage
Een curettage kan worden gedaan om een spontane miskraam of een zwangerschap te beëindigen. Hierbij wordt geen curette, maar vaak een speciaal afzuigslangetje gebruikt. Daarom heet deze ingreep een zuigcurettage. Soms kan een curettage klachten van overmatig bloedverlies verhelpen.

Een curettage kan gelukkig ook steeds vaker door de gynaecoloog op de polikliniek worden verricht. Algehele narcose is dan niet nodig, terwijl er toch geen pijn wordt ervaren.

Minouche van Rumste Minouche van Rumste over curettage

© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden