Pijn bij vrijen

Gynaecologie

Ga direct naar:

Pijn bij vrijen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak wordt pijn bij vrijen veroorzaakt door een aandoening of psychische oorzaak. In het Catharina Ziekenhuis kunnen de gynaecologen een behandeling op maat bieden.

Wat is pijn bij het vrijen?

De medische term voor pijn bij het vrijen is dyspareunie. Bij dyspareunie kunnen vrouwen kort voor, tijdens of kort na het vrijen pijn hebben. Pijn bij het vrijen of dyspareunie is geen ziekte, maar een symptoom. Pijn bij vrijen kan worden veroorzaakt door een ziekte of aandoening.

Oorzaken van pijn bij vrijen

Pijn bij vrijen kan veel oorzaken hebben. Vaak spelen meerdere factoren een rol bij het ontstaan. Er bestaan lichamelijke en psychische oorzaken.

Lichamelijke oorzaken van pijn bij vrijen

Voorbeelden van lichamelijke oorzaken zijn:

Psychische oorzaken van pijn bij vrijen

Voorbeelden van psychische oorzaken zijn een laag zelfbeeld, gevoelens van angst of schaamte.

Symptomen en klachten pijn bij vrijen

De pijn doet zich voor bij het binnendringen van de penis of bij diepe penetratie. Soms is er sprake van abnormale vaginale afscheiding en irritatie als gevolg van een bacteriële of schimmelinfectie.

Onderzoeken naar pijn bij vrijen

De gynaecoloog kijkt naar de medische voorgeschiedenis van de vrouw en kan een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Ook zal de arts onderzoek doen naar psychische oorzaken van pijn bij vrijen.

Behandeling van pijn bij vrijen

Bij de behandeling van pijn bij vrijen, worden door de gynaecoloog altijd de onderliggende oorzaken van dit symptoom behandeld. Bijvoorbeeld als de klachten samenhangen met de aandoening endometriose.

Deel deze pagina