Premenstrueel syndroom (PMS)

Een vrouw kan in de twee weken vóór de menstruatie lichamelijke of psychische klachten hebben. Als deze klachten elke menstruele cyclus terugkomen en de normale manier van leven verstoren, noemen we dat het premenstrueel syndroom (PMS).

Bij het premenstrueel syndroom treden er klachten op in de tweede helft van de menstruatiecyclus die weer verdwijnen bij het begin van de menstruatie. Sommige vrouwen houden nog klachten tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Na een periode van minimaal een week zonder klachten, komen de klachten weer terug. Door de steeds terugkerende klachten verstoort het premenstrueel syndroom het normale leefpatroon van vrouwen.

Symptomen

Klachten als gevolg van premenstrueel syndroom beginnen vaak na het dertigste jaar en na het krijgen van kinderen. Bij jongere vrouwen komt premenstrueel syndroom minder vaak voor. Na de overgang verdwijnen de klachten. Er zijn veel lichamelijke en psychische klachten bekend die te maken hebben met het premenstrueel syndroom.

  • pijnlijke borsten
  • een opgeblazen gevoel
  • prikkelbaarheid
  • wisselende stemmingen
  • spanning
  • depressieve gevoelens
  • agressie

Onderzoek

Hormoononderzoek met behulp van een bloedonderzoek is niet noodzakelijk bij klachten die te maken hebben met het premenstrueel syndroom. Ook lichamelijk of gynaecologisch onderzoek is meestal niet zinvol. Wel gaat de arts nauwkeurig na wanneer uw klachten optreden, om te weten te komen of u echt last hebt van het premenstrueel syndroom.

Behandeling

Bepaalde leefregels, een gezond en regelmatig leven met voldoende rust en lichamelijke activiteit en begrip van de persoonlijke omgeving blijken vaak voldoende te zijn om de klachten draaglijk te maken. Als dat niet genoeg is, kunnen de klachten met medicijnen worden behandeld.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden