Overgangsklachten

Gynaecologie

Ga direct naar:

Opvliegers, slaapproblemen, stemmingswisselingen, het zijn typische overgangsklachten. De gynaecologen van het Catharina Ziekenhuis hebben veel ervaring met het behandelen van deze overgangsklachten.

Wat is de overgang?

De overgang is het einde van de vruchtbare periode van een vrouw. Tijdens deze levensfase stoppen de eierstokken geleidelijk met het produceren van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen.

De meeste vrouwen krijgen de laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar;  de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. De laatste menstruatie noemen we ook wel de menopauze. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode wordt de overgang genoemd. De duur van de overgang is voor iedere vrouw verschillend. 

Wat zijn overgangsklachten?

Bij een kwart van de vrouwen gaat de overgang gepaard met klachten die het dagelijks leven kunnen verstoren, andere hebben helemaal geen klachten.

Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie. Vanaf de overgang kunnen botontkalking, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten optreden.

De oorzaak van overgangsklachten

De klachten worden veroorzaakt door daling van het hormoon oestrogeen. De overgang zelf is een natuurlijk proces. Tijdens de overgang gaat een vrouw van een vruchtbare periode naar een onvruchtbare periode.

Onderzoeken naar overgangsklachten

Met een bloedonderzoek kan worden onderzocht of de hoeveelheid oestrogeen in het bloed is gedaald.

Behandeling van overgangsklachten

Klachten zoals opvliegers of slaapproblemen horen bij de overgang en gaan normaal gesproken vanzelf weer over.  Wanneer vrouwen hier veel last van hebben, kan dit voor de gynaecoloog een reden zijn om medicijnen voor te schrijven.

Het tekort aan oestrogenen wordt in dat geval aangevuld door tabletten, pleisters, neusspray,  implantatietabletten onder de huid, gel, vaginale zetpillen, tabletten, crème of ring. Bestaan er alleen opvliegers, dan kunnen deze soms worden verholpen met tabletten zonder hormonen (clonidine).

Deel deze pagina