Vruchtbaarheidsproblemen

Gynaecologie

Ga direct naar:

Vruchtbaarheidsproblemen

Diverse stoornissen kunnen de oorzaak zijn van vruchtbaarheidsproblemen. Voor één derde liggen deze oorzaken bij de vrouw, voor één derde bij de man en voor één derde ligt de oorzaak bij beiden of wordt er geen oorzaak gevonden. In dat geval is sprake van onverklaarde verminderde vruchtbaarheid.

Stoornissen bij de vrouw

Stoornissen die bij de vrouw kunnen zorgen voor vruchtbaarheidsproblemen:

  • Onregelmatige of uitblijvende menstruatie doordat er weinig of geen ovulaties optreden.
  • De tijd tussen de eisprong en de volgende menstruatie kan te kort zijn. Het baarmoederslijmvlies is dan onvoldoende voorbereid om het bevruchte eitje te laten innestelen.
  • Verklevingen (adhesies) in het kleine bekken of afgesloten eileiders.
  • De aanwezigheid van baarmoederslijmvlies op andere plaatsen dan de baarmoeder (endometriose).
  • Over- of ernstig ondergewicht. Bij ernstig ondergewicht vindt er vaak geen eisprong meer plaats en blijven menstruaties uit. Ook bij overgewicht heeft u minder kans op een spontane zwangerschap en er kunnen meer problemen optreden als u wel zwanger wordt. Praat hierover met uw arts. Zij kunnen samen met u naar een oplossing kijken.

Stoornissen bij de man

Wanneer er geen of onvoldoende zaadcellen worden geproduceerd, of wanneer deze zich niet goed kunnen voortbewegen, of als er teveel een abnormale vorm hebben, kan dit een bevruchting in de weg staan. Meer over stoornissen en adviezen over zaadkwaliteit kunt u lezen in de folder Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen.

Stoornissen bij man en vrouw

In één op de drie gevallen gaat het om een combinatie van bovengenoemde stoornissen of worden bij het vruchtbaarheidsonderzoek geen stoornissen gevonden. Verder is het mogelijk dat problemen bij de geslachtsgemeenschap een rol spelen.

Deel deze pagina