Hormoontherapie

Hormoontherapie is de behandeling van kanker met hormonen. Dit wordt ook wel hormonale therapie, hormonale behandeling of hormoonbehandeling genoemd.

Bij sommige soorten kanker, zoals o.a. borst- en prostaatkanker, zijn de kankercellen voor hun groei vaak (deels) afhankelijk van de aanwezigheid van geslachtshormonen. Bij hormoontherapie wordt de productie van bepaalde hormonen beperkt of hun invloed verminderd, waardoor kankercellen minder goed of helemaal niet overleven. In het Catharina Kanker Instituut werken specialisten die zich hebben toegelegd op medicamenteuze behandeling van kanker, zoals hormoontherapie en immunotherapie.

Kans op uitzaaiingen neemt af
Als een tumor voor de groei afhankelijk is van de aanwezigheid van geslachtshormonen noemen we de tumor hormoongevoelig. Zolang de geslachtshormonen die het lichaam zelf maakt er zijn, kan de tumor blijven groeien. Zonder de eigen hormonen overleven de kankercellen minder goed of helemaal niet. De groei van de tumor en kans op uitzaaiingen neemt dan af. In het gunstigste geval verdwijnen de kankercellen zelfs helemaal.

Betere overlevingskansen
Bij hormoontherapie maken artsen gebruik van dit principe. De productie van bepaalde hormonen wordt door de hormoontherapie beperkt of hun invloed wordt verminderd. Hormoontherapie is dus eigenlijk een antihormoon therapie. U krijgt namelijk medicijnen die de werking van hormonen verminderen. In een vroeg stadium van kanker kan hormoontherapie bijdragen aan betere overlevingskansen. Als er uitzaaiingen zijn kan hormonale therapie het ontstaan en de woekering van de kankercellen (tijdelijk) stopzetten.

De medicijnen bij hormoontherapie worden als tabletten, met een neusspray of per injectie gegeven. Hoelang iemand medicijnen moet gebruiken, verschilt per geval. Meestal duurt een behandeling vijf jaar.


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden