Over het Catharina Kanker Instituut

Patiënten uit het hele land komen naar ons toe. U kunt direct terecht voor onderzoek en we geven u zo snel mogelijk de uitslag. Bovendien vindt u al onze zorg voor kanker op één plek in het ziekenhuis.

Topklinische expertise

Naast de gangbare behandelingen doen wij topklinische behandelingen die maar enkele ziekenhuizen in Nederland kunnen uitvoeren. In tegenstelling tot andere ziekenhuizen in de regio, beschikt het Catharina Kanker Instituut over een afdeling Radiotherapie voor bestraling. U hoeft hiervoor dus niet naar een ander ziekenhuis.

OncoZON

Het Catharina Ziekenhuis is onderdeel van het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (OncoZON). Dit is een samenwerkingsverband van negen ziekenhuis en één radiotherapeutisch instituut in de regio Zuidoost-Nederland. Het Catharina Ziekenhuis is één van deze negen ziekenhuizen en biedt patiënten daarnaast ook de mogelijkheid om bestraald te worden. OncoZON is een professioneel netwerk van instellingen die de handen ineen hebben geslagen om in deze regio de best mogelijke zorg op het gebied van kanker te bieden. Uniek is dat alle instellingen hebben vastgelegd, dezelfde procedures en werkwijzen te volgen. Zo weet de patiënt dat hij exact dezelfde topzorg krijgt in iedere instelling van het netwerk, dus dat hij bij OncoZON overal in goede handen is.
Meer informatie is te vinden op www.oncozon.nl

Infopunt Leven met kanker

Goede zorg voor mensen die kanker hebben (gehad), betekent meer dan alleen een medische behandeling. In samenwerking met Inloophuis de Eik bieden wij in het Catharina Kanker Instituut een plek waar zij en hun naasten terecht kunnen voor alle vragen op het gebied van ondersteunende zorg: het Infopunt Leven met kanker.

Catharina Kanker Instituut in 360°

U kunt met uw telefoon of tablet virtueel rondkijken in het Catharina Kanker Instituut. Dat kan door er zelf doorheen te lopen of door de 360-video te bekijken. Door de telefoon of tablet te draaien, draait het beeld mee zodat de hele ruimte te bekijken is.

Open YouTube in nieuw venster


TV-serie Diagnose Kanker

Documentaireserie Diagnose Kanker op Omroep Brabant

Voor een tv-serie over kanker zijn in 2016 vier patiënten van het Catharina Kanker Instituut thuis en tijdens hun behandeling in het ziekenhuis gevolgd. Het eindresultaat is een 10-delige aangrijpende serie over hoop en teleurstelling. Over leven en dood. In de documentaireserie ‘Diagnose Kanker’ vertellen de vier patiënten, hun familieleden en de artsen over de keuzes, de impact van de behandelingen en de gevolgen van kanker op het dagelijkse leven. De serie is in 2016 voor het eerst uitgezonden op Omroep Brabant, maar is in zijn geheel terug te kijken via de site van het ziekenhuis.

Meer informatie over de tv-serie Diagnose Kanker


Oncologische chirurgie

Onze chirurg-oncologen zijn bekend om hun expertise binnen het Catharina Kanker Instituut, een centrum waarin verschillende specialismen vrijwel alle soorten kanker behandelen. Veel chirurgische ervaring en deskundigheid zit vooral in het operatief verwijderen van borst-, endeldarm-, slokdarm-, dikke darm-, alvleesklier-, en buikvlieskanker. Voor deze vormen van kanker zijn we een regionaal én nationaal verwijscentrum. Patiënten komen vanuit andere ziekenhuizen speciaal naar het Catharina Ziekenhuis voor operaties zoals HIPEC, IORT en TEM (een kijkoperatie).


De dag van de operatie

Als u een grote oncologische operatie moet ondergaan, wordt u meestal een dag vóór de operatie opgenomen op de verpleegafdeling Chirurgie. Maar wat staat u eigenlijk te wachten als u het ziekenhuis binnenkomt? En hoe zit het met de ruggenprik, pijnbestrijding, narcose en zuurstofmasker? In deze video leggen we stap voor stap uit hoe een operatiedag - van binnenkomst in het ziekenhuis tot na de operatie - er uitziet.

Polikliniek

Op de polikliniek Oncologie hebben specialisten uit verschillende vakgebieden naast elkaar spreekuur. Uw specialist kan als dat nodig is, direct met een andere arts overleggen. Alle disciplines die betrokken zijn bij de zorg voor kanker zijn aanwezig in het Catharina Kanker Instituut en werken nauw met elkaar samen: de polikliniek, het Borstkankercentrum, de afdeling Radiotherapie en de dagbehandeling. Dit biedt voordelen voor u als patiënt:

  • duidelijkheid door de korte lijnen tussen specialisten
  • weinig tot geen wachttijden
  • de beste begeleiding door gespecialiseerde verpleegkundigen

Alle afspraken bij de polikliniek Oncologie vinden plaats op een afgesproken tijdstip, er is geen inloopspreekuur.

  • telefoonnummer inwendige oncologie: 040 - 239 66 22
  • telefoonnummer chirurgische oncologie: 040 - 239 66 00
  • begane grond, via route 217

Wat heeft u nodig?

  • uw adres en telefoonnummer
  • uw legitimatiebewijs
  • verwijzing van uw huisarts via een brief of zorgdomeinnummer

Openingstijden

De polikliniek is op werkdagen geopend van 08.00 tot 17.00 uur en elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.30 tot 16.30 uur.

Afspraak annuleren

Kunt u een gemaakte afspraak niet nakomen? Geeft u dit aan ons door. Wij kunnen dan iemand anders in uw plaats helpen. Als u contact opneemt kunnen we direct een nieuwe afspraak met u plannen.

Meer informatie

Lees hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan de polikliniek.

Deel uw ervaring

Het Catharina Ziekenhuis wil haar zorg continu verbeteren. Uw ervaring kan ons daarbij helpen. Was u tevreden of verliep iets juist niet naar verwachting? Dan horen we dat graag.

Vragenlijst polikliniek Catharina Kanker Instituut
Vragenlijst polikliniek dagbehandeling Oncologie
Vragenlijst verpleegafdeling MDO


Dagbehandeling

Op de dagbehandeling van het Catharina Kanker Instituut vinden diverse poliklinische behandelingen plaats, zoals het toedienen van chemotherapie, bloedproducten of andere medicatie via een infuus of onderzoek door middel van een punctie. Het zijn behandelingen die op één dag gegeven kunnen worden. De dagbehandeling is een sfeervol ingerichte ruimte waar u zich op uw gemak zult voelen. Het is er ruim, licht en er zijn faciliteiten beschikbaar voor u en uw begeleider: kranten en tijdschriften, een puzzel, een spelletje, internet en televisie. Er is ook een mogelijkheid om een eigen dvd te kijken op één van de informatiezuilen.

Eén aanspreekpunt

Als u op de dagbehandeling komt, wordt u ontvangen door een gespecialiseerde oncologieverpleegkundige die op de dag verantwoordelijk voor u is. De verpleegkundige begeleidt u en bespreekt onder meer de gevolgen van de behandeling voor u en uw naasten. Uw verpleegkundige wijst u een stoel of een bed toe. Daarna start de verpleegkundige de behandeling, die de arts heeft voorgeschreven. Als u vragen heeft over uw behandeling kunt u die altijd stellen.

Op de dagbehandeling is voor u een bed of een comfortabele fauteuil gereserveerd. De duur van de behandelingen varieert van vijftien minuten tot acht uur. Tijdens uw verblijf geldt er geen specifiek bezoekuur; er mag altijd iemand met u mee komen. De hele dag is er koffie, thee en bouillon voor u en uw bezoek. Een vrijwilligster serveert u de lunch. Uw begeleider of ander bezoek kan ook terecht in de espressobar in de centrale hal van het ziekenhuis. Op de dagbehandeling zijn voldoende tijdschriften aanwezig. Natuurlijk kunt u ook uw eigen boek, tijdschrift of muziek meenemen.

Bereikbaarheid en openingstijden

De dagbehandeling vindt u tegenover de balie van de polikliniek Oncologie (route 217). De polikliniek Oncologie, de afdeling Radiotherapie en de dagbehandeling Oncologie zijn in het Catharina Kanker Instituut. U kunt er op afspraak terecht van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.30 uur. De dagbehandeling is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 08.00 tot 17.00 uur. Voor vragen over uw afspraken op de dagbehandeling belt u naar 040 - 239 66 44.

Aanvullende zorg en begeleiding

Het zoeken van de juiste aanvullende zorg kan soms erg verwarrend zijn. In de verwijsgids van IKNL en haar partners vindt u een betrouwbaar overzicht van alle aanvullende zorg bij u in de buurt op het gebied van kanker.

Radiotherapie

Het Catharina Ziekenhuis heeft als een van de weinige ziekenhuizen in de regio een afdeling Radiotherapie. Per jaar komen op deze afdeling ongeveer 4.000 patiënten voor radiotherapie, dat we vaak bestraling noemen.

specialisme Radiotherapie

Actueel

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit specialisme, een specifieke behandeling of onderzoek? Bekijk dan de video’s of de patiëntenfolders van dit specialisme. Wilt u graag persoonlijk advies van één onze specialisten? Maak dan een afspraak.