PICC (Folder)

Catharina Kanker Instituut Chirurgie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

PICC (Folder)

Uw behandelend arts heeft met u besproken dat bij u een PICC lijn geplaatst wordt vanwege een langdurige behandeling met een infuus. In deze folder vindt u algemene aanvullende informatie over het plaatsen van deze lijn. Realiseert u zich dat voor u persoonlijk de situatie anders zijn kan dan hier is beschreven. Als dit zo is dan bespreekt uw behandelend arts dit met u.

Wat is een PICC?

PICC betekent: perifeer centraal veneuze katheter (Peripherally Inserted Central Catheter). Het is een dun flexibel slangetje dat in de bovenarm in een bloedvat wordt ingebracht. Het uiteinde van de PICC ligt vlakbij het hart. Hierdoor komen de medicijnen die via een PICC worden ingebracht in een groot bloedvat terecht. Zo worden medicijnen snel verdeeld, waardoor schade aan het bloedvat wordt voorkomen. De PICC is geschikt voor langdurige behandeling met een infuus. Via de PICC kan ook bloed worden afgenomen. Bloedafname gebeurt op afspraak bij het laboratorium, route 430. De polikliniekassistenten kunnen deze afspraak voor u inplannen.

Foto PICC lijn.JPG
PICC-lijn

 

Waarom krijgt u een PICC?

Voor de behandeling van uw ziekte krijgt u regelmatig medicijnen en/of bloedproducten via een infuus. Hiervoor zou u dan steeds opnieuw geprikt moeten worden. Met een PICC is dit niet nodig omdat het slangetje blijft zitten.

Pre-operatieve screening en anesthesie

U wordt geopereerd en bent daarom doorverwezen naar de polikliniek Pre-operatieve screening. Op deze polikliniek bekijkt de anesthesioloog of de operatie voor u extra gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Tijdens dit gesprek bespreken we de verdoving (anesthesie) en pijnstilling met u. We bespreken waarop u moet letten met eten, drinken en roken op de dagen rondom de operatie. Daarnaast spreken we af hoe u op die dagen uw medicijnen gebruikt. Dit geldt ook voor bloedverdunners. Omdat we uw medicijnen willen controleren krijgt u ook een afspraak bij de Apotheek. Zorg dat u tijdens deze afspraak een actueel medicijnen overzicht of medicijnpaspoort bij de hand heeft als u medicijnen gebruikt. Ook vragen we u om bij uw eigen apotheek toestemming te verlenen voor het digitaal delen van de medicatiegegevens.

Ter voorbereiding op deze afspraken vragen we u een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst staat voor u klaar in MijnCatharina. Het is belangrijk dat u deze vragenlijst zo snel mogelijk invult. Nadat u de vragenlijst heeft ingevuld, plannen wij voor u een afspraak bij de Apotheek en een afspraak bij de polikliniek Pre-operatieve screening. Soms zijn dit telefonische afspraken; soms nodigen we u uit voor een bezoek op de polikliniek. Dit hangt af van de antwoorden op de vragenlijst en de operatie die u krijgt. 

Bij de Apotheek en de polikliniek Pre-operatieve screening kunt u alleen op afspraak terecht.

De Apotheek is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur via telefoonnummer 040 – 239 87 20.

De polikliniek Pre-operatieve screening is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 040 – 239 85 01.

Meer informatie over pre-operatieve screening en verdoving vindt u in de folder ‘Anesthesie‘.

Het inbrengen van een PICC

Voor de behandeling wordt u een dag opgenomen op de afdeling Kortverblijf & dagbehandeling. U wordt door de verpleegkundige van de afdeling met een bed naar de operatiekamer gebracht. De vaatchirurg bekijkt met een echoapparaat of er in de bovenarm een geschikt bloedvat is voor een PICC. De rechterarm heeft de voorkeur omdat dit de kortste weg is naar het hart. De ingreep vindt plaats met een plaatselijke verdoving. De vaatchirurg brengt de PICC in. De meeste patiënten ervaren het inbrengen niet als vervelend of pijnlijk.

De PICC wordt met een speciale pleister gefixeerd (Statlock). Rondom het prikgaatje wordt een Chloorhexidinesponsje (Biopatch) gelegd. Dit sponsje geeft gedurende één week een desinfecterend middel af om een infectie te voorkomen. Het geheel wordt afgedekt met een doorzichtige folie (Tegaderm). Aan de PICC, aan de kant waar het infuus wordt aangesloten, wordt een afsluitdopje geplaatst (Swan lock, ook wel connector). Het inbrengen van een PICC duurt ongeveer 1 uur.

Risico’s en complicaties

Soms is het niet mogelijk om een bloedvat aan te prikken of er een PICC in te brengen. De behandeling wordt dan gestopt, of u krijgt een afspraak voor een tweede poging. Lukt het helemaal niet, dan krijgt u in overleg met de specialist een ander soort infuuskatheter.

Meestal verloopt het inbrengen van een PICC zonder problemen.

Na de behandeling

Bij terugkomst op de afdeling zal de verpleegkundige nog enkele controles bij u doen, zoals bloeddruk meten, temperatuur opnemen en de insteek van de PICC controleren op roodheid en zwelling. U kunt dezelfde dag weer naar huis.

Leefregels

  • U mag met de PICC douchen. De insteekopening mag niet nat worden, er zijn speciale douchehoezen verkrijgbaar, zie verkooppunten, of u kunt de arm afdekken met huishoudfolie.
  • Baden, zwemmen en saunabezoek wordt afgeraden in verband met de kans op infectie.
  • Als de insteek onder het doorzichtige folie vochtig is geworden, dan moet deze opnieuw verzorgd worden. U kunt hiervoor de thuiszorgorganisatie raadplegen.
  • U mag niet meer dan 10 kg tillen.
  • Laat nooit uw bloeddruk meten aan de arm waar de PICC zit. De PICC kan hierdoor verstopt of beschadigd raken.
  • Laat nooit bloed afnemen uit een bloedvat van de arm waar de PICC zit. Bloed kan worden afgenomen uit de PICC zelf.
  • Met een PICC kunt u overige dagelijkse activiteiten wel doen.
  • Er zijn speciale banden (PICC-lijn cover) verkrijgbaar om de lijn te beschermen, zie verkooppunten. De verpleegkundige in het ziekenhuis kan u ook een tubigrip op maat verstrekken.

Hoe en door wie wordt de PICC verzorgd?

  • De verzorging van de PICC wordt gedaan door een deskundige van de thuiszorg, u wordt daarvoor aangemeld door het ziekenhuis. De benodigde materialen krijgt u vanuit het ziekenhuis, deze dozen zijn af te halen in het ziekenhuis. Indien u opgenomen bent, wordt de PICC-lijn op de afdeling verzorgd. De verzorging gebeurt 1 keer per week.
  • De verzorging bestaat uit het vervangen van de afdekpleister en de fixatiepleister, het desinfecteren van de insteekopening, en het vervangen van de naaldloze connector.
  • Na elke medicatietoediening wordt de PICC doorgespoten met een infusievloeistof om de lijn open te houden.
  • Indien de PICC tijdelijk niet gebruikt wordt, dan wordt deze 1 keer per week doorgespoten met infusievloeistof om de lijn open te houden.

Wanneer neemt u direct contact op?

  • Bij koorts (temperatuur > 38.5 graden C) dient u altijd contact op te nemen met het ziekenhuis. Vermeld daarbij ook dat u een PICC lijn heeft. U dient contact op te nemen met de afdeling van de arts die u behandelt voor uw aandoening. NB: in de avonduren en in het weekend dient u contact op te nemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Catharina Ziekenhuis.
  • Bij tekenen van een infectie van de insteekplaats of van de bovenarm. Tekenen van infectie zijn: roodheid, zwelling, warmte, pijn, koorts en/of koude rillingen, mogelijk zichtbaar pus.
  • Bij lekkage van vocht of bloed naast de PICC. Bijvoorbeeld als het afsluitdopje los zit, of er een barst in de lijn zit.
  • Als uw arm of schouder opgezwollen is en of pijnlijk is, dit kan wijzen op trombose.
  • Als u pijn heeft tijdens het inspuiten van de medicatie. Mogelijk dat de positie van de PICC dan veranderd is.
  • Bij kortademigheid, hoesten of pijn ter hoogte van de borstkas. Dit kan wijzen op een luchtembolie.

Verkooppunten beschermhoezen PICC-lijn

Er zijn verschillende hoezen te krijgen om de PICC-lijn te beschermen.

  • Weartocare.nl (PICC-lijn Care cover en PICC-lijn douche cover)
  • Comforthulpmiddelen.nl (limbo beschermhoes)
  • Bij grotere drogisterijketens zijn douche beschermhoezen te koop

Vragen

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling van uw behandelend arts.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl

Spoedeisende Hulp
040 – 239 96 00

Routenummer(s) en overige informatie over de afdeling Chirurgie kunt u terugvinden op www.catharinaziekenhuis.nl/chirurgie


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden