Samen uw kans op vallen verminderen (Folder)

Algemeen Geriatrie
Michelangelolaan 2
5623 EJ Eindhoven

040 - 239 91 11
Catharina een Santeon ziekenhuis

Samen uw kans op vallen verminderen (Folder)

Naarmate de leeftijd vordert, wordt de kans om te vallen groter. Een aantal oorzaken van het vallen zijn: een verandering in de gezondheidstoestand, het afnemen van kracht en het reactievermogen of het overschatten van de eigen situatie door acute verwardheid en/of vergeetachtigheid. In deze folder leest u hoe we samen de kans op vallen verminderen.

Oudere patiënten hebben een verhoogd risico om te vallen tijdens een opname in het ziekenhuis. In het Catharina Ziekenhuis worden verschillende maatregelen getroffen om de kans dat u valt zo klein mogelijk te maken. Ook u kunt, samen met uw familie of mantelzorger, het valrisico verkleinen. In deze folder vindt u enkele tips.

Wat doet de afdeling om de kans op vallen te verkleinen?

Bij opname wordt uw valrisico ingeschat door een verpleegkundige. Het valrisico wordt vastgelegd in het verpleegplan van de patiënt. De verpleegkundige bespreekt de bevindingen in het multidisciplinaire team.

Als er een valrisico aanwezig is, komt ook de fysiotherapeut bij u langs. Het kan dat de arts, fysiotherapeut of verpleegkundige het belangrijk vindt om extra maatregelen te treffen, bijvoorbeeld:

  • Het advies om met een loophulpmiddel, zoals een rollator, te lopen.
  • Het advies om samen met iemand te lopen.

Wat kunnen u en uw naaste doen om het risico op vallen te verkleinen?

  • Breng uw eigen loophulpmiddel, zoals een stok of een rollator, altijd mee naar het ziekenhuis.
  • Zorg voor stevige schoenen of pantoffels. Wij adviseren u om een gesloten veterschoen met rubberen zool te dragen, met een brede hak die niet hoger is dan twee centimeter. Zie de foto’s op de volgende pagina.
  • Draagt u één of meerdere brillen? Neemt u die dan mee.
  • Draagt u een gehoorapparaat? Neemt u deze dan mee (evenals nieuwe batterijen).
  • Zet uw nachtkastje aan dezelfde kant van uw bed als thuis, zodat u uit bed kunt stappen zoals u gewend bent.
  • Zorg dat u altijd bij de bel kunt. Als het nodig is dan helpt de verpleegkundige u daarbij.
  • Het is belangrijk om na het bezoek de kamer veilig achter te laten. Houd nachtkastje, bel en loophulpmiddelen binnen het handbereik van uw naaste.
  • Probeer in beweging te blijven. Dit kan ook samen met uw bezoek. Overleg daarover eerst met de verpleegkundige of het kan en mag. Liever drie keer per dag een klein stukje lopen dan in een keer een grote afstand lopen.
  • Als u verward bent kan het prettig zijn dat uw naaste aanwezig is. De onrust kan minder worden door een bekende stem en de aanwezigheid van een bekende.
  • Het is mogelijk dat uw naaste de vraag krijgt om langere tijd bij u te blijven of te blijven slapen. Soms is het nodig dat u beter beschermd moet worden voor het vallen uit bed/stoel. Hiervoor kunnen we zo nodig middelen inzetten om te voorkomen dat u valt. Verdere informatie hierover kunt u krijgen van de verpleegkundige.
  • Wees alert op het ontstaan van bijwerkingen van medicijnen zoals sufheid, stijfheid, verwardheid duizeligheid en spierzwakte. Geef dit door aan de verpleegkundige en/of arts wanneer u merkt dat u hier last van krijgt.

Schoeisel

Goede schoenen helpen bij het verdelen van het lichaamsgewicht, waardoor de voet beter afgewikkeld kan worden. Daarnaast zorgen schoenen voor bescherming, geven ze stabiliteit en zorgen ze ervoor dat u niet uitglijdt. Door al deze factoren wordt de kans op vallen minder. Het is dus van groot belang dat u te allen tijde goede schoenen draagt. Een goede schoen voldoet aan de volgende normen:

Schoen01.jpg

Wanneer u, om welke reden dan ook, geen schoenen aan kunt trekken zorg dan voor antislipsokken óf stevige pantoffels met een goede zool en een gesloten hak.

Schoenen go.jpg

Schoenen no go.jpg

Als u dan toch gevallen bent

Mocht u ondanks de maatregelen toch vallen, dan wordt uw contactpersoon hier altijd over ingelicht. Ook wordt uw arts op de hoogte gesteld van de val en wordt u eventueel onderzocht op letsel. Als het nodig is, kunnen er extra maatregelen ingezet worden tijdens de opname om het risico op vallen te verminderen.

Bewegen voorkomt vallen

Hoe fitter u bent voor uw opname, hoe kleiner de kans op vallen tijdens de opname. Maar ook door tijdens uw opname zo actief mogelijk te blijven verkleint u de kans op vallen. We adviseren dan ook om zo actief mogelijk te blijven terwijl u in het ziekenhuis bent.

Probeer elk uur te bewegen. Bijvoorbeeld oefeningen op bed, zitten in de stoel, lopen op de gang. Mocht dit niet zelfstandig mogelijk zijn, zou uw familie/bezoek u hierbij wellicht kunnen ondersteunen.

Probeer waar mogelijk veel uit bed te zijn en het bed alleen te gebruiken om te rusten. Dus als lopen niet mogelijk is, probeer dan tenminste zoveel mogelijk te zitten.

Beweegtips tijdens opname

  • Trek overdag gewone kleding aan in plaats van een pyjama.
  • Probeer u zelf te wassen en aan te kleden (eventueel onder begeleiding van een verpleegkundige).
  • Probeer zoveel mogelijk uit bed te zijn, maar wissel activiteit en rust regelmatig af.
  • Gebruik zo min mogelijk de postoel of het urinaal, maar loop naar het toilet (indien nodig met hulp van de verpleegkundige).
  • Eet en drink zoveel mogelijk aan tafel.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze folder vragen? Stel die dan aan de verpleegkundige.

Contactgegevens

Catharina Ziekenhuis
040 – 239 91 11
www.catharinaziekenhuis.nl


© 2024 Catharina Ziekenhuis
Alle rechten voorbehouden